torsdag 15 mars 2012

Hundar

Jag är förbannad och sårad just nu. Jag var dum nog att ge mig in i en diskussion om hundar, renrasiga/blandraser samt oseriösa säljare. Folk uppmanades att sluta köpa blandraser och säljare av sådana anklagades för att vara oseriösa, (och det stämmer säkert i många fall). Jag anser att när valparna redan är födda så har de precis samma värde som alla andra hundar, oavsett ras. Jag skulle inte själv medvetet avla två olika raser (fast jag egentligen tycker att hundarna har rätt att välja själva).

Sjukdomar och skavanker förekommer hos såväl renrasiga hundar som blandisar. Det är ganska sjukt hur folk avlar på renrasiga för att få fram vissa egenskaper och använda dem för att vinna tävlingar/utställningar etc, vilket är mycket för ens egen skull. Titta bara på hur sönderavlade schäfrar har blivit. "Skönhetstävlingar" anser jag vara lika fel när det gäller människor som hundar...

Någon tyckte att han aldrig någonsin skulle betala för en blandras, utan hellre lägga 20 000 på en renrasig hund. Jag hävdade att det inte går att sätta ett pris på den kärlek man kan få av sin hund, oavsett ras. Det viktiga för mig var en hund som är ett bra sällskap, är snäll och mår bra. Allt det har min finaste Boston, och tanken på att han istället skulle ha blivit avlivad om alla vägrade köpa blandraser, är olidlig.

Tänk om vi skulle avla fram människor på samma vis, om de som var sjuka bara skulle kasseras, och man skulle vara tvungen att vara en näst intill perfekt individ för att vara värd att få skaffa barn. Och "blandraser", skulle vara det värsta som fanns...

Jag inser såklart att det finns väldigt många nackdelar med blandrasavel, men det är  inte heller problemfritt att avla renrasiga. När det gäller priset så tycker jag att det är finare av en människa att sätta ett lågt pris på en hund istället för att göra allt för att tjäna pengar på den, men jag vet att det förekommer mycket kostnader för att få till en fin och frisk hund.

Jag är ingen rasist. Jag älskar alla hundar, oavsett ras. Brister förekommer hos alla slags hundar, liksom hos alla människor.


Är inte Boston minst lika fin som renrasiga vovvar?

2 kommentarer:

  1. Hm, jag har snarare hör att det skulle vara renrasiga hundar som ofta är sjuka, eller sönderavlade på så vis att de lider av det på ett eller annat sätt. Och att blandisar ofta är starkare, både fysiskt och mentalt. Men vad som är sant, det vet jag inte. Jag vet bara att min älskade Kasper, som är en trerasblandning är den underbaraste och charmigaste hund jag vet. Och Boston är ju jättefin också, tyvärr har jag ju bara sett honom på bild än så länge, men jag hoppas kunna få träffa honom snart. (kanske när jag kommer upp nu om tvåveckor? :))

    SvaraRadera
  2. Hej, kan du inte läga ut bilder på din hund hur han ser ut nu?

    SvaraRadera